Klachten door vastzittend darmpakket

 Afbeeldingsresultaat voor kerstpakket

De aanhef van mijn stukje kan al vragen oproepen, bij sommigen zelfs rode vlekken.  Kerstpakket is bekend, maar wat is dan een darmpakket? En kan zoiets vastzitten? En welke klachten krijg je er dan van? Op de burelen van de Vereniging tegen de Kwakzalverij zie ik de wenkbrauwen al omhoog vliegen (en bij hun vriendje Arjan Lubach dus ook): ‘Die titel zeg, levensgevaarlijk!’ Maar, nu niet verder over de tegenstelling  tussen regulieren en alternatieven, maar over klachten die kunnen ontstaan door een vastzittend darmpakket.

Afbeeldingsresultaat voor darmstelselDarmpakket

De inhoud van onze buik bestaat voor een groot deel uit darmlussen. Na de maag begint de dunne darm. Heeft bij een volwassene een lengte van ongeveer 7 meter, wat best een heel eind is. Rechts onderin de buik gaat de dunne darm over in de dikke darm. Deze heeft een  lengte van ongeveer 1,5 meter. Het totaal van alle dunne en dikke darmlussen noemen we het darmpakket.

In de dunne darm worden de voedseldeeltjes doorgeven aan het lichaam. De inhoud is daarom waterdun, zodat voedingsstoffen makkelijk door de darmwand maar de bloedsomloop kunnen worden doorgegeven. In de dikke darm worden de  voedselresten weer ingedikt tot vaste ontlasting. Door ritmisch knijpen en ontspannen van de darmwand – de zgn peristaltische beweging – wordt de inhoud verplaatst. De darmen zijn bekleed met superglad buikvlies waardoor alle lussen moeiteloos langs elkaar kunnen glibberen. Je merkt er niets van, tenminste, als het goed is.

Vastzittend darmpakket

Wat veel zitten teweeg kan brengen weten de medebewoners van Hendrik Groen maar al te goed. Obstipatie is een probleem in de ouderenzorg. Bewegen is niet alleen goed voor je conditie maar ook voor een goede werking van je darmen. Bewegen zorgt voor optimale circulatie van bloed, lymfe en darminhoud. Stilzitten geeft mindere goede darmpassage en stagnatie van  de bloed- en lymfestromen. Er ontstaat ophoping van  afvalstoffen en  verkleving. Het buikvlies verliest zijn gladheid en wrijvingloos langs elkaar glibberen is er niet meer bij. Het gaat steeds stroever, er ontstaat een vastzittend darmpakket. Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd.

Behalve door weinig bewegen kan een vastzittend darmpakket ontstaan door situaties zoals langdurige stress, een buikoperatie, ongezonde voeding of een darminfectie.

Klachten

Gerelateerde afbeeldingWelke klachten kan een vastzittend darmpakket geven? Uiteraard buiklachten zoals pijn, opgeblazen gevoel, winderigheid en slechte stoelgang. De huisarts of MLD arts zal het prikkelbare darmsyndroom noemen. Maar behalve dit kan een vastzittend darmpakket ook hele andere klachten veroorzaken. Zoals lage rugklachten, nekklachten en hoofdpijn, verminderde afweer of chronische vermoeidheid. Hoofpijn door een vastzittend darmpakket? Inderdaad.

Osteopathie

Het is geen medische diagnose, vastzittend darmpakket. Op een MRI scan zie je het niet, ziet alles er normaal uit. Bloedonderzoek geen bijzonderheden. Conclusie: er mee leren leven. Osteopathie kijkt er anders naar, beziet het lichaam als een bewegend geheel, waar onderdelen vast kunnen lopen.

Afbeeldingsresultaat voor marathon amsterdamOp Facebook beschreef ik al de hardnekkige rug- en heupklachten van mijn zoon, die hij overhield na de Marathon van Rotterdam. Het ging maar niet over en ik mocht er dan een keer naar kijken. De rechterkant van het darmpakket en ook de rechter nier zaten helemaal vast. Vermoedelijk het gevolg van een ontsteking van de dikke darm waar hij een tijd last van had. Voorzichtig losmaken van het darmpakket en de rechter nier gaven direct vermindering van de klachten. De stijfheid in het rechter been was weg. Na twee behandelingen waren de klachten zo goed als over.

De halve Marathon van Amsterdam van een paar weken geleden verliep zonder problemen.

Tot slot

Osteopathie behandelt geen darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn. Zodra ik bij het onderzoek vermoedt dat het ‘niet pluis’ is zoals dat heet, dan verwijs ik de patiënt naar de huisarts. Osteopathie geneest niet, maar behandelt. Wanneer er iets vast zit in het lijf waardoor het functioneren niet lekker gaat, dan kan de osteopaat iets voor u doen. Kerstpakketten vallen altijd tegen, maar met een vastzittend darmpakket moet je niet blijven zitten.  Daar is iets te doen!

PS Arjan Lubach heeft zich in zijn zondagse programma laatst nogal negatief uitgelaten over alternatieve geneeswijzen, waarbij ook osteopathie werd genoemd. Mijn reactie is te vinden op Facebook:

https://www.facebook.com/Osteopathie-Dordrecht-Arie-Nugteren-522049724492915/

Afbeeldingsresultaat voor arjen lubach

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s