Osteopathie bij Tarsaal Tunnel Syndroom

Afbeeldingsresultaat voor tauern tunnel

De Tarsaal tunnel, dat is toch die Alpentunnel waar vaak files staan in de zomer? Nee, nee, je bent in de war met de Tauern tunnel. De Tarsaal tunnel die heeft te maken met pijn in je voet. Hij is het neefje van de bekendere Carpaal tunnel, van het Carpaal Tunnel Syndroom. Die tunnel bevindt zich evenmin in de Alpen maar in je pols. Net als de Carpaal tunnel kan de Tarsaal tunnel  problemen geven, zoals pijn, tintelingen, stroomschokjes, branderig of doof gevoel. Deze klachten samen noemen we, niet origineel, het Tarsaal Tunnel Syndroom. Het  goede nieuws is dat deze tunnelproblemen met osteopathie heel goed te behandelen zijn.

Afbeeldingsresultaat voor tarsaal tunnel syndroom voetDe Tarsaal tunnel vind je aan de binnenkant van je enkel (zie plaatje). Een brede pees begint bij het uitstekende botje wat je daar kunt voelen en loopt schuin naar beneden maar de binnenkant van het hielbeen. Deze pees vormt met het samen met het bot een tunnel waar een aantal pezen, bloedvaten en een zenuw doorheen lopen. Deze zenuw heet nervus tibialis en komt helemaal uit de onderrug. Hij kan in die tunnel beklemd raken en dan in de voet vervelende klachten veroorzaken, zoals pijn aan de binnenkant van de enkel, branderigheid en tintelingen in de voet. Ook kan er een doof gevoel optreden. De klachten kunnen of plotseling beginnen of geleidelijk toenemen. Soms is er pijn onder de hiel die dan door de arts (ten onrechte) hielspoor genoemd wordt.  De klachten nemen toe met staan of lopen, maar kunnen ook ’s nachts optreden.

Gerelateerde afbeeldingOorzaken

Tarsaal tunnel syndroom kan ontstaan na een verzwikte enkel of een enkelbreuk. Of door artrose. Ook door joggen of hardlopen kunnen er klachten ontstaan. Wanneer de voet een beetje is doorgezakt (platvoet, zie blauwe pijltjes op het plaatje) en de schoen onvoldoende steun geeft kan het mis gaan. Er komt te veel spanning op de pees van de Tarsaal tunnel, hij raakt geïrriteerd, gaat zwellen en drukt tegen de zenuw. De gevolgen zijn hierboven beschreven. Het probleem wordt dan ook wel ‘joggersvoet’ genoemd.

Diagnose

De diagnose kan gesteld worden uit de beschrijving van de klachten en door lichamelijk onderzoek. Bij Tarsaal Tunnel Syndroom kan tikken tegen de binnenkant van de enkel stroomschokjes in de voet geven (teken van Tinel). De enkel naar buiten buigen (de pees rekken) kan pijn doen.

Afbeeldingsresultaat voor tarsaal tunnel syndroom voetBehandeling

Lokale behandeling kan bestaan uit losmaken van het peesweefsel en mobiliseren van de enkel (zie plaatje). Wanneer doorgezakte voeten een rol spelen is het nodig om steunzolen te gaan gebruiken. De osteopaat laat het heir niet bij. Behalve de in Tarsaal tunnel kunnen beknellingen van de nervus tibialis hogerop in het been ook een rol spelen. Elke klacht is uniek en vraagt om eigen specifieke aanpak. Afbeeldingsresultaat voor nervus ischiadicusDe nervus tibialis kan op zijn weg vanaf de onderrug naar de voet ook op andere plaatsen al beklemd zitten waardoor de druk in de Tarsaal tunnel de druppel is die de spreekwoordelijke emmer doet overlopen. Waar kunnen beklemmingen dan nog meer voorkomen? Dat kan zijn in de wervelkolom, in het bekken, de bil, de achterkant van het bovenbeen (onder de hamstrings), in de knieholte of in de kuit (zie plaatje). Een beklemming in het bekken bijvoorbeeld kan veroorzaakt worden door een vastzittende blaas, baarmoeder of darm. Een beklemming in het bovenbeen kan veroorzaakt worden door een gespannen hamstring. Het gehele verloop van de neruvs tibialis wordt daarom door de osteopaat onderzocht en waar nodig wordt de zenuw vrijgemaakt. Voor een succesvolle behandeling is het nodig dat alle knelpunten in het verloop van de zenuw worden weggenomen.

Tot slot

Bij de Tauern tunnel kunnen er in een file op verschillende plaatsen ongelukken gebeuren zoals een aanrijding. Ook kunnen auto’s oververhit raken waardoor ze niet verder kunnen. Deze belemmeringen dienen  allemaal opgelost te worden om het verkeer weer vrij baan te geven.  Bij het Tarsaal Tunnel Syndroom is het niet anders. De voet kan weer geheel pijnvrij functioneren wanneer de zenuw onderweg nergens meer in de knel zit.

Meer weten?

Stel uw vraag via onderstaand contactformulier.

Gerelateerde afbeelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s