Osgood Schlatter  

Wie was Osgood Schlatter? Toch niet die moordenaar van Kennedy? Nee dat was Harvey Oswald. Oh ja, heel iemand anders dus. Eigenlijk moet je vragen wat is Osgood Schlatter.  Ja, want het is de naam van een aandoening. Een aandoening van de knie die veel voorkomt bij jongeren. Vooral sporters kunnen er last van hebben. Langdurig rust nemen helpt vaak niet en is wel heel frustrerend. Te behandelen dan? Jazeker, lees verder!

Praktijk

Half februari zag ik Lisa in mijn praktijk, een sportieve jonge meid van bijna 12, vanwege pijn in beide knieën. Sinds een maand of twee had ze er last van. De klacht werd erger door fietsen en sporten (circus) en verminderde door rust nemen. ‘s Nachts had Lisa er geen last van.  Ondanks rustig aan doen werden de klachten niet minder. De eerste behandeling was op 16 februari. Daarna ging het iets beter. De tweede was op 2 maart en na deze sessie ging het ineens heel snel de goede kant op. Moeder appte op 9 maart  ‘Nou, dat gaat behoorlijk goed Arie! Gisteren weer naar circus geweest en de hele week al gefietst. Nog niet helemaal over dus, maar wel veel beter.’ En tot slot op 29 maart: ‘het gaat goed!’

Afbeeldingsresultaat voor osgood schlatterTheorie

Op internet is veel goede informatie over Osgood Schlatter (OS) te vinden. Duidelijke beschrijvingen van de klachten en nuttige adviezen. Korte samenvatting: Jongeren tussen 10 en 16 jaar kunnen er last van krijgen. Vooral wanneer ze aan sport doen met rennen en springen. De aanhechting van de kniepees op het scheenbeen gaat pijn doen en kan een beetje dik worden. Je kunt zelf na het sporten de plek afkoelen met ijs of een coldpack. Eventueel pijnstillers gebruiken. En rust nemen. Oh ja, hoe lang dan? Nou, rustig, maanden of soms jaren… Maar dan gaat het vanzelf over. Dat meen je niet? Hier komt osteopathie in beeld.

Osteopathie

De informatie op internet is meestal geschreven door mensen met een medische achtergrond. Medici kennen door hun opleiding grofweg 3 behandelvormen:  niets doen dan wel rust nemen, medicijnen gebruiken of opereren. Manuele behandeling krijgt in de medische opleiding geen aandacht en komt in dit rijtje dan ook niet voor. Dat is jammer, omdat het menselijk lichaam juist bij uitstek geschikt voor een aanpak met geoefende handen.  Spieren kunnen losgemaakt worden met massage of rekken en vastgelopen gewrichten kunnen gemobiliseerd worden of gemanipuleerd (gekraakt). Osteopathie voegt daar dan nog het mobiliseren van vastzittende organen aan toe. Topsporters maken dagelijks dankbaar gebruik van manuele behandelingen. De acties zorgen voor ontspanning van weefsels en een betere doorbloeding. En daarmee voor herstel.  Osteopatische manuele behandeling is effectief, op de oorzaak gericht, wordt op maat gegeven en is zonder bijwerkingen.

Voor de OS-knie maak ik, naast algemene osteopatische technieken zoals boven beschreven,  gebruik van een speciale behandeling die is ontwikkeld door de Amerikaanse osteopaat Stephen Typaldos.

Behandeling

Typaldos gaat ervan uit dat de kniepees niet is ontstoken maar dat minuscule kraakbeendeeltjes zijn losgekomen van het bot. Hij noemt dit een ‘continuüm distorsie’ oftewel een verstoring in de overgang tussen bot en pees. Middels een precies uitgevoerde stevige techniek met de duim kan de verstoring worden gecorrigeerd. Even pijnlijk, maar het resultaat is die moeite wel waard.

Maanden of soms zelfs jaren rust nemen is niet nodig. ‘Neem met de osteopaat contact op en wandel’ is in deze een passende versie van een bekende historische uitspraak. Kennedy zou het gezegd kunnen hebben.

Heeft uw kind last van OS en wilt u weten of osteopathie mogelijk is? Stel uw vraag middels onderstaand formulier.

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s