Osteopathie: op de heupen

Afbeeldingsresultaat voor ijsberg

Het op je heupen hebben, ja dat kennen we. Vergelijkbaar met bij de lurven pakken. Je weet wat er wordt bedoeld maar eigenlijk niet precies waar de betreffende lichaamsdelen uithangen. Die lurven zijn natuurlijk echt onduidelijk, maar de heupen worden door patiënten ook vaak op allerlei uiteenlopende plekken aangewezen. Net zo verschillend als leken denken over de ligging van hun heupen is de visie van orthopeden en osteopaten op de aanpak van heupklachten. Eén probleem, twee werelden. Een kijkje achter de schermen.

Afbeeldingsresultaat voor heupgewrichtAnatomie

De heup is een zogenaamd kogelgewricht (plaatje). Een ronde kop in een mooi passende kom. Het gewricht is heel stabiel. In tegenstelling tot de schouder raakt de heup zelden uit de kom. Die kom maakt deel uit van het bekken. Het gewricht wordt achtereenvolgens omhuld door een kapsel, een bundel pezen, een aantal kleine en grote spieren en tot slot de huid. Daar tussendoor lopen allerlei bloed- en lymfevaten, zenuwen en slijmbeurzen. Best wel een mooi gemaakt, complex geheel.

Last van je heup?

Die structuren – botten, kapsel, pezen, spieren, slijmbeurzen, zenuwen en vaten – kunnen op spanning komen te staan, geïrriteerd raken of ontstoken. Dat doet pijn. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn ongebruikelijk lichamelijk werk, een val, intensief sporten, hoge spierspanning of een vastzittend orgaan zoals de blaas. Het heupgewricht zelf voel je in je lies. Soms straalt het uit naar de knie. Pijn in pezen of spieren die bij de heup horen kun je in je lies voelen, maar ook aan de zijkant van de heup of in de bil. Pijn gaat vaak samen met stijfheid of verlies aan kracht.

Afbeeldingsresultaat voor total hipNaar de orthopeed

Met hardnekkige heupklachten kom je uiteindelijk bij de orthopeed terecht. Deze specialist bekijkt heupproblemen vanuit de gangbare reguliere medische visie die er kortweg op neerkomt: bezie de mens als een machine. In deze visie kent elk probleem meer één oorzaak. Die van  heupproblemen zoekt de orthopeed in het gewricht. Om precies te zijn in de mate van slijtage van de gewrichtsoppervlakken. Dit wordt onderzocht met röntgenfoto’s en MRI-scans. Is er ernstige slijtage (en veel pijn), dan kan de orthopeed tot actie overgaan en een nieuwe heup plaatsen (zie plaatje rechts).

Osteopathie

Waar de orthopeed uitgaat van de mens als machine daar beziet de osteopaat de mens als één organisch geheel, als een lichaam waarin structuren met elkaar samenhangen en elkaar onderling kunnen beïnvloeden. In deze visie kan een probleem meerdere oorzaken hebben. Heupklachten kunnen niet alleen uit het gewricht komen, maar uit alle eerder genoemde structuren (kapsel, pezen, spieren enz) (zie plaatje). Afbeeldingsresultaat voor heupgewricht spierenOm een voorbeeld te geven: het draaien van de heup kan beperkt worden door een verkrampte spier of door spanning bij de blaas. Of door een blokkade in de wervelkolom of het bekken. Daardoor kan de heup bij het sporten overbelast raken. Met geoefende handen zoekt de osteopaat spanningen en beperkingen op en behandelt deze. Na de behandeling kan de heup weer vrij bewegen en kunnen de overbelaste structureren herstellen.  Osteopatische technieken zijn zacht en pijnloos (op een enkele uitzondering na :-). Over het algemeen zijn drie behandelingen voldoende om van de klachten af te komen.

Discussie

Uit het voorgaande blijkt dat orthopedie en osteopathie verschillende visies hebben op het lichamelijk functioneren. Beide disciplines hebben hun sterke en zwakke kanten. De sterke kant van de orthopedisch chirurg is natuurlijk dat hij een versleten heup kan vervangen  en patiënten van veel pijn en ellende kan verlossen. Afbeeldingsresultaat voor ijsberg tekening

Echter, van alle heupklachten waarmee mensen naar de dokter gaan is ernstige slijtage maar een heel klein topje van de ijsberg. Een nieuwe heup komt maar heel weinig voor als oplossing. De orthopeed kan voor de patiënten die niet op dat topje zitten dus weinig doen. Hij is tenslotte chirurg en geen therapeut. De osteopaat is een manuele behandelaar en kan voor deze patiënten juist wel iets betekenen, heel veel zelfs!

Het is begrijpelijk dat de reguliere zorg niet open staat voor de alternatieve aanpak van de osteopathie, omdat de visies op het probleem zo verschillend zijn.. Maar het is wel jammer, omdat we elkaar zo goed zouden kunnen aanvullen en daarmee die grote groep patiënte die nu onder de oppervlakte blijft ook de passende behandeling geven en van hun klachten afhelpen.

Afbeeldingsresultaat voor osteopathie heupHeupklachten waarmee  je naar de osteopaat kunt gaan:

  1. Pijn in de lies bij lopen of opstaan uit de stoel
  2. Pijn aan de zijkant van de heup (door huisartsen vaak slijmbeursontsteking genoemd) bij lopen of erop liggen
  3. Pijn in de bil (wordt wel verward met uitstraling uit de rug)
  4. Doffe pijn diep van binnen

Laat je door de osteopaat bij je lurven pakken en reken af met die heupklachten!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s