Enkel- en voetklachten

Afbeeldingsresultaat voor osteopathy christmas

‘Are you pulling my leg?’ is een grappige Engels uitdrukking waarvoor wij het veel saaiere ‘Neem je me in het ootje?’ gebruiken. In België klinkt het al weer leuker ‘Zijt gij met mijn voeten aan het spelen?’ Laten nou precies osteopaten daar heel goed in zijn. In de vorige blog ging het al zijdelings over hielspoor. Maar er zijn meer enkel- en voetproblemen die baat hebben bij een osteopaat. Wat denk je van Mortonse neuralgie? Of Tarsaal tunnel syndroom? Neem ik je het ootje? Nee integendeel, lees  verder!

Afbeeldingsresultaat voor osteopathy christmasAchterliggende oorzaak

Wanneer een gewricht of spier klachten geeft zijn er vaak 2 oorzaken in het spel. De belastende activiteit en de achterliggende verzwakking van het pijnlijke gebied. De osteopaat richt zich in eerste instantie op die achterliggende oorzaak. Bij enkel- en voetklachten kunnen dat zijn: blokkades in gewrichten van enkel of voet, verharding van bindweefsel of spieren, blokkades in bekken of lage rug of, last but not least, vastzittende organen. Bijvoorbeeld een vastzittende blaas na een blaasontsteking kan een blokkade in het bekken veroorzaken. Op zijn beurt geeft dat spanning in de kuit en uiteindelijk tijdens hardlopen een achillespeesblessure. Wanneer de vastzittende blaas niet wordt verholpen blijft de achillespeesblessure bestaan.

De volgende enkel- en voetproblemen zie ik regelmatig in mijn praktijk.

Achillespeesblessure

De achillespees loopt van de kuitspier naar het hielbeen. Het is een kwetsbare plek, bij het sporten of lopen komen zware krachten op de achillespees te staan. Vooral bij sporters is er kans op blessures. Klachten: matige tot hevige pijn na belasten, stijfheid en pijn bij opstaan en zwelling. Na behandeling van de achterliggende oorzaak is lokale aanpak meestal ook nodig, zoals losmaken van verhard bindweefsel of de pees zelf.

Afbeeldingsresultaat voor tarsaal tunnel syndroom

Tarsaal tunnel syndroom  (figuur links)

Het tarsaal tunnel syndroom komt overeen met het meer bekende carpaal tunnel syndroom (tarsus is enkel, carpus is pols) en wordt veroorzaakt door beknelling van de zenuw nervus tibialis.

Deze zenuw ligt aan de binnenkant van de enkel, samen met een slagader, tussen 3 spiergroepen in. Dit alles wordt strak bij elkaar gehouden door een stevige band (zie figuur). De zenuw loopt als het ware door een tunnel; de tarsale tunnel. Doordat de zenuw omringd is door pezen van grote spieren, is het meestal één (of meerdere) van deze pezen die verdikt is en meer ruimte vraagt. Dit veroorzaakt druk of beknelling van de zenuw in de tarsale tunnel. Letsels van de enkel, maar ook standsafwijkingen van de voet en enkel kunnen de tunnel nauwer maken. Klachten die hierdoor ontstaan zijn tintelingen en soms een doof gevoel in de voet. De klachten treden vooral ’s avonds en ’s nachts op, voornamelijk na lang staan en hardlopen, terwijl er in de ochtenduren meestal weinig klachten zijn. Bij dit probleem spelen blokkades in de enkel en verhardingen van spieren en bindweefsel vaak een rol.

Artrose

Artrose is een aandoening van de gewrichten, in het dagelijks leven ook wel slijtage genoemd. Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs geheel kan verdwijnen. Hierdoor worden bewegingen pijnlijk en je krijgt de neiging om het gewricht steeds minder te gaan bewegen. Dit veroorzaakt weer dat je stijf wordt en dat je spieren slapper worden. Klachten met de diagnose artrose lijken een voldongen feit maar kunnen door behandeling sterk worden verbeterd. Aangepast schoeisel of steunzolen kunnen nodig zijn.

Afbeeldingsresultaat voor mortonse neuralgie

Mortonse neuralgie (figuur boven)

Een mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes. De beknelde zenuw raakt hierdoor geïrriteerd. Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje. Wanneer de zenuw erg geïrriteerd is, kan deze opzwellen en komt knel te zitten tussen de middenvoetsbeentjes.

De symptomen in het beginstadium van de klacht zijn acute perioden van pijn in de voorvoet met uitstraling naar de tenen. De pijn treedt bijna altijd plotseling op tijdens lopen of sporten en heeft het karakter van kramp of een snijdende pijn. Op den duur komen de pijnperioden steeds sneller en deze houden langer aan.

Kortgeleden zag ik een patiënte met deze klacht. Door hypermobiliteit was haar voorvoet doorgezakt. Naast losmaken van de voet bleek een steunzool voor haar dé oplossing. Zij bestelde deze via internet bij Podobrace.nl. Goed telefonisch advies en nog prettig geprijsd ook, €19 per paar!

Afbeeldingsresultaat voor in het ootje nemenTot slot

The osteopath is always pulling your leg, speelt graag met je voeten maar neemt je zeker niet in het ootje. Meestal niet dan.

Osteopathie is een goed alternatief.  

Vragen of opmerkingen? Wij vernemen het graag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s