Gewoon rust nemen?

Gerelateerde afbeelding

Gewoon rust nemen? In de kleedkamer van Sportcity hoorde ik laatst een medesporter zijn beklag doen over hielspoor. Hij had er al 4 maanden last van. Spinning ging nu weer, lopen nog niet geweldig. Op advies van de huisarts hield hij rust. Het ging iets beter. Als behandelmogelijkheden werden besproken ontstekingsremmers slikken en oefenen. Jammer! In Nederland wordt niet gauw gedacht aan behandeling gewoon met twee handen. Terwijl dat toch in het woord behandeling al opgesloten ligt. Osteopathie is één van de oudste vormen van manueel behandeling. Zeven redenen om aan behandeling te denken. 

Behandeling met twee handen zit niet zo in onze cultuur, zijn we niet zo gewend. Elkaar masseren is iets voor oosterlingen. Kraken is geheimzinnig en gevaarlijk, wil de vereniging tegen kwakzalverij het publiek graag doen geloven. De masseur is er hoogstens voor wielrenners. Hoewel, op kantoren zie je tegenwoordig steeds vaker de mogelijkheid van stoelmassage. Dat is een goede ontwikkeling. Waar massage bedoeld is voor gezonde mensen, is er manuale behandeling voor mensen met klachten.  Afbeeldingsresultaat voor hielspoor Daarmee schaart manuele behandeling zich in een rijtje mogelijkheden van aanpak samen met medicijnen, oefeningen, injectie en operatie.  Helaas niet vaak met deze in één adem genoemd. Waarom vaker kiezen voor manuele behandeling, voor osteopathie? 

1.  Oorzaakgericht. Met twee handen kan de plaats des onheils op een gerichte manier gevonden en behandeld worden. Manuele behandeling zoals osteopathie kent vele vormen: massage en rekken van spieren, mobiliseren en manipuleren (kraken) van gewrichten, rekken en losmaken van bindweefsel. Osteopathie voegt daar nog mobiliseren en losmaken van organen aan toe. Bij een probleem kan de bijpassende techniek gebruikt worden. In tegenstelling tot pijnstillers die door het hele lichaam gaan en slechts het symptoom bestrijden werkt manuele behandeling precies daar waar het nodig is.

2. Geen bijwerkingen. Met manuele behandeling wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam aangesproken. Goede doorbloeding is daarbij essentieel. Een wondje in de tong gaat snel weer over terwijl een peesblessure lang kan doorzeuren. Het verschil zit hem in de doorbloeding. Manuele behandeling stimuleert de doorbloeding door gewrichten en weefsels te ontspannen en los te maken. Na een behandeling kan er napijn zijn, maar dat is vaak de inleiding van herstel.

3. Interactief. Elke manuele behandeling is een één-tweetje tussen therapeut en patiënt. Als patiënt stuurt u mijn behandeling door aan te geven waar het wanneer het pijn doet. En door mij te vertrouwen, door de klacht als het ware aan mij te overhandigen.

4. Aangepast doseren. Bij elke behandeling schat ik in wat de patiënt kan hebben. In het Engels wordt dit ‘irritability’ genoemd. Bij een te intensieve behandeling kan er een heftige reactie ontstaan (pijn, misselijkheid, moeheid e.d.) die bij juiste dosering vermeden kan worden.

5. Effectief. Het gemiddeld aantal behandelingen bij een osteopaat is 3 tot 5.

6. Te combineren. Door lokale behandeling van blokkades, verklevingen en spanningen krijgt het lichaam meer bewegingsvrijheid. De vicieuze cirkel van steeds minder bewegen, teruglopende conditie en toenemende klachten wordt doorbroken. Daardoor kunnen oefeningen zonder pijn en met veel meer succes worden gedaan. Er ontstaat weer zicht op herstel. 

7. Goedkoop. Wanneer u met hielspoor naar de huisarts gaat is het eerste advies: rust. Voor sommigen kan dat ziektewet betekenen. Wanneer de rustperiode maanden duurt begrijpt u dat er kosten aan verbonden zijn. Voor een flexwerker met een tijdelijk contract kan het verlies van baan betekenen. Na aandringen bij de huisarts komt de patiënt met hielspoor bij de orthopeed terecht. Deze maakt standaard een MRI scan. Afbeeldingsresultaat voor goedkoop Kosten gaan al gauw boven uw eigen risico uit. Bij uw eerste aanspraak op ziektekosten in een jaar is dat €385. Een consult osteopathie kan een ziekteperiode bij bv. hielspoor met maanden verkorten. De kosten van een consult zijn €85. De gemiddelde vergoeding uit de aanvullende verzekering is €40. Bij 4 consulten zijn uw kosten dan €180.

Tot slot. Osteopathie behandelt geen ziektes. Daarvoor gaat u naar de dokter. De osteopaat behandelt pijn in het lichaam waarbij de dokter eigenlijk niets kan vinden of doen. Zoals rugpijn, nek-schouderklachten of hielspoor. Spanningen in weefsels en blokkades in gewrichten zijn niet zichtbaar in het bloed of aanwijsbaar op een scan. Toch kunnen ze, soms lange tijd, bewegingen beperken en pijn doen. Gewoon rust nemen? Denk eens aan manuele behandeling, denk eens aan osteopathie!

Afbeeldingsresultaat voor hardlopen

Meer informatie over osteopathie en over de klachten die met osteopathie kunnen worden behandelt vindt u op mijn website http://www.osteopathie-nugteren.nl/

Osteopathie Dordrecht
Stationsplein 15
3311 JV Dordrecht
(078) 7802356
Osteopathie Rotterdam
St Jobsweg 10
3024 EJ Rotterdam
(010) 3070472

Voor vragen kunt van onderstaand formulier gebruik maken.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s