Langdurig zitten is het nieuwe roken

Langdurig zitten is het nieuwe roken. Zitten is dodelijk. Met dit soort krachtige uitspraken werden tijdens de 9e Nationale Traploopweek (29 september – 5 oktober) de gezondheidsrisico’s van een zittend leven én het grote belang van dagelijks bewegen benadrukt. En niet alleen twee keer per week naar de sportschool gaan is belangrijk, maar even zo goed is het dagelijks bewegen – zoals traplopen – tijdens het werk of thuis onontbeerlijk.

Onderzoek

Dat te lang zitten ook daadwerkelijk kwalijk is voor het lichaam is de laatste jaren door een flink aantal onderzoeken onomstotelijk bewezen. Het gunstige effect van bewegen blijkt bijvoorbeeld uit het volgende: vrouwen die borstkanker hebben overleefd en dagelijks bewegen, verminderen hun sterftekans met tientallen procenten ten opzichte van vrouwen die nauwelijks bewegen. Er zijn zelfs studies waarin dagelijkse beweging de kans op overlijden halveert.

Waarom is bewegen zo belangrijk?

Tijdens zitten worden spieren nauwelijks gebruikt, vooral de beenspieren niet en dat zijn de grootste spieren in het lichaam. Door die spieren niet te gebruiken, worden het vet en de suiker uit het bloed minder snel opgenomen en daardoor is er een grotere kans (tot 50%) op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes.

Belemmeringen

Het grote belang van regelmatig bewegen is dus wel duidelijk. Het heeft een niet te onderschatten positieve invloed op onze gezondheid. Toch kan het zijn dat u wel graag meer zou wíllen bewegen, maar niet kunt door hinderlijke lichamelijke klachten, zoals rug-, knie- of voetklachten. Wanneer opstaan uit de stoel rugpijn geeft en langer dan 10 minuten wandelen een zere knie, dan komt er van al dat gezonde bewegen niet veel terecht.

Osteopathie maakt bewegen mogelijk

In zo’n situatie kan osteopathie u wellicht verder helpen. In veel gevallen zijn slechts enkele doelgerichte manuele behandelingen nodig om ook de meest hardnekkige lichamelijke klachten en blessures op te lossen. Rugpijn (zoals diepe doffe pijn in de bil of branderige trekkende pijn over de bil naar het been), knieklachten, liesblessures, hielspoor, het zijn een paar voorbeelden van belemmeringen die goed te behandelen zijn door de osteopaat. Waarmee voor u de weg wordt vrijmaakt naar meer bewegen en gezonder leven.

Bewegen is leven

Een uitgangspunt van osteopathie is ‘bewegen is leven’. Tijdens de uitzending van Twee voor Twaalf van 17 oktober jl gaf Astrid Joosten de volgende mooie omschrijving: ‘in het lichaam is alles voortdurend in beweging. Van spieren, bloedvaten, organen tot botten. Alle systemen werken mee om het lichaam gezond te houden. De Amerikaanse arts Andrew Still benaderde het lichaam daarom als één geheel. Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest. Still ontwikkelde een methode om met de handen minder beweeglijke gewrichten en weefsels op te sporen en te herstellen. Hoe heet deze manuele behandelwijze?’

Behandeling

Osteopathie richt zich op het bewegelijk maken van gewrichten en weefsels, zodat dagelijks bewegen en sporten zonder problemen gedaan kunnen worden. Daartoe zijn de handen van de osteopaat getraind om ook de kleinste beperkingen en spanningen te voelen en te behandelen. Meer in het bijzonder richt de behandeling zich op:

– gewrichten – middels mobiliseren en manipuleren (kraken)

– spieren – middels kneden en rekken

– organen – middels voorzichtig mobiliseren

– bindweefsel (fascia) – middels stevige stretch- en pushtechnieken

Bij rugpijn kan het bijvoorbeeld nodig zijn om een triggerpoint in de bil te behandelen, de blaas te mobiliseren en een gewricht in de voet te manipuleren. Osteopathie ziet het lichaam als één samenwerkend en bewegend geheel.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over osteopathie of een afspraak maken? Dan kan via onderstaand contactformulier. Blijf niet zitten. Kom in actie. Alsof uw leven ervan afhangt!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s