10 dingen die u wilt weten over tenniselleboog

Een tenniselleboog kan erg vervelend zijn, doch is niet iedereen zich er altijd van bewust dat hij een tenniselleboog heeft. Een tenniselleboog wordt veroorzaakt door de overbelasting van pezen door herhaaldelijke bewegingen. Een snelle behandeling is belangrijk bij een tenniselleboog om zo te vermijden dat de schade verergerd of zelfs blijvend wordt.

1. Tenniselleboog heet officieel laterale epicondylitis en kan zich voordoen zonder dat er een racket in de buurt is geweest.
2. De verschijnselen van tenniselleboog zijn pijn aan de buitenzijde van de elleboog en soms uitstraling in de onderarm en hand. Komt voor bij 2% van de bevolking en in de leeftijdsgroep tussen de 40 en 50 jaar zelfs bij 10%. De pijn kan variëren van zeurend tot zo hevig dat een kopje optillen al niet gaat. Vaak zijn de klachten hardnekkig. Ze kunnen ontstaan na tennissen, maar ook na langdurige of zware activiteiten zoals klussen in huis, tuinieren (snoeien), sjouwen of wringen. Ook kan minder zwaar werk, zoals met de computermuis, tot deze klachten leiden (wordt dan RSI of muisarm genoemd, maar is hetzelfde probleem).

3. Gangbare adviezen of behandeling zijn: rust, oefeningen, dragen van een brace en – in ernstige gevallen – één of meerdere injecties met corticosteroïden.
4. Waarom krijg je een tenniselleboog? Net zoals we griep kunnen krijgen als onze weerstand laag is kan een tenniselleboog ontstaan als de arm ‘kwetsbaar’ is. De arm kan kwetsbaar zijn door:
–  zwakke of juist verkrampte spieren
– een vastzittende gewricht in de pols, elleboog of wervelkolom
– spanning in de arm door stress
– spanning in de arm door een probleem in de schouder
– verharding van het bindweefsel, de fascie rond de elleboog of onderarm.
Kortom, er kunnen allerlei uiteenlopende factoren als stoorzender optreden.
5. Een tenniselleboog kan heel hardnekkig zijn. Na weken of zelfs maanden rust nog niet over. Of terugkeer van klachten na een injectie die eerst goed leek te werken. Eén of meer van de genoemde factoren de arm kwetsbaar maken zijn dan waarschijnlijk in het spel.
6. Voor een volledig herstel is het nodig dat deze onderliggende stoorzenders worden gevonden en behandeld. Wanneer dat niet gebeurd zullen rust, oefeningen of een injectie niet afdoende zijn.
7. De osteopaat onderzoekt bij ieder probleem het lichaam als één geheel en zoekt naar onderliggende oorzaken. Zo ook bij de tenniselleboog. Is bijvoorbeeld de spier verkrampt of het bindweefsel verhard dan wordt dit behandeld. Zijn er nekwervels geblokkeerd of zit de pols vast dan is dat losmaken noodzakelijk.

8. Een osteopatische behandeling wordt ondersteund door adviezen of oefeningen. Bij verminderde spierkracht is krachttraining nodig, verkrampte spieren dienen gerekt te worden en wanneer bepaalde belastende activiteiten onvermijdelijk zijn dan kan een brace helpen. Wanneer er stress is kunnen ontspanningsoefeningen helpen.
9. Een behandeling van tenniselleboog met osteopathie is doelgericht en effectief.
10. Behandelen van een tenniselleboog kan u veel frustraties en kosten besparen. Tijdverlies door langdurig rust nemen is niet meer nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s