Nieuwe ontwikkeling binnen de osteopathie – het Fasciale Distorsie Model

Het Fasciale Distorsie Model (FDM) is een nieuwe behandelmethode binnen de osteopathie, speciaal voor klachten van het bewegingsapparaat. FDM biedt een oplossing voor problemen waar de gangbare methoden soms onvoldoende succesvol waren. In tegenstelling tot de gebruikelijke zienswijzen zoekt FDM de plaats van klachten in verstoringen (distorsies) van het bindweefsel (‘fascie’, meervoud ‘fascia’). In het bindweefsel en niet in spieren, banden, kapsels of botten. De Amerikaanse osteopaat Stephen Typaldos heeft FDM sinds 1991 ontwikkeld en bekend gemaakt in de USA, Europa en Japan. De methode wordt sinds koet ook meer en meer toegepast in Nederland.

Middels een geheel eigen behandelwijze kan FDM talloze hardnekkige spier- en gewrichtsklachten oplossen die tot nu toe moeilijk te behandelen waren. Denk hierbij aan stijve en verkrampte spieren, frozen shoulder, verzwikte enkel, nek-schouderklachten, rugklachten enz. Osteopathie is van huis uit sterk in het beschouwen van het lichaam als één geheel en het vinden en behandelen van elders gelegen oorzaken. Met FDM is het mogelijk om ook de hardnekkigste lokale beperkingen in het bindweefsel op te lossen.

FDM is een frisse nieuwe kijk op lokale letsels die voor de bestaande medische diagnostiek een uitdaging vormt.

Wat is dat Fasciale Distorsie Model dan precies?

Zoals gezegd is FDM een nieuwe kijk op het benadelen van een breed scala aan klachten van het bewegingsapparaat. FDM onderkent 6 basis distorsies, 6 verschillende bindweefsel letsels die, in verschillende combinaties, steeds de basis vormen van bijna elke klacht van het bewegingsapparaat (over de 6 basis distorsies hierna meer). De fascia zijn de bindweefselvliezen of -hoezen die alles in het lichaam omhullen, zoals spieren, bloedvaten, zenuwbanen, organen, maar ook romp, armen en benen.

Osteopaat Typaldos heeft als eerste ontdekt dat de meeste letsels zich in de fascia bevinden en niet in de spieren, banden, kapsels, botten enz. Veel klachten krijgen daardoor onjuiste diagnoses zoals: spierblessure, verrekte band, slijmbeursontsteking, slijtage, artritis, fibromyalgie of dystrofie. De voorgeschreven rust en anti-ontsteking medicatie helpen dan vaak ook niet. Het probleem is geen ontsteking maar een verstoring in het bindweefsel, in de fascia.

Hoe verschillend een verzwikte enkel of verkrampte spier ook mogen lijken, voor FDm zijn het allebei combinaties van enkele van de 6 fasciale distorsies die samen het probleem geven en snel en effectief behandeld kunnen worden.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Elke fasciale distorsie wordt door de patiënt aangegeven met een typische gevoel en met typische gebaren (body language). De osteopaat is erop getraind om deze body language te herkennen om op grond daarvan een diagnose te kunnen stellen. De aanwezige distorsies  worden één voor één behandeld.

Welke zijn die 6 basis distorsies?

We beschrijven er paar om u een idee te geven.

Triggerband Dit zijn plooien in het bindweefsel die een branderige trekkende pijn geven.  De patiënt geeft met een vinger de plaats van de pijn aan als een lijn. Veel voorkomend.

Herniated Triggerpoint ‘Uitpuilend’ triggerpunt. Komt o.a. veel voor in de bil. Doffe pijn diep van binnen. Kan maanden tot jaren aanwezig zijn. Patiënt drukt op de plek met wijsvinger of duim.

    body language bij folding distorsie

Folding distorsie ‘Opvouw’ distorsie. Het gewrichtskapsel is door een onverwachte beweging onregelmatig opgevouwen. Bewegen gaat nog goed maar er is een zeurende pijn diep in het gewricht. De patiënt omvat het gewricht met de volle hand.

Cylinder distorsie De hele fasciale koker van een arm of een been is verstoord. Geeft branderige pijn maar ook bizarre symptomen zoals tintelingen, doofheid en verspringend van de pijn. Bewegen gaat goed. Vaak ’s nachts heftige pijn. De patiënt knijpt in de arm of been of wrijft erover heen.

Een voorbeeld van een osteopatische behandeling waarbij FDM een belangrijke rol speelde werd beschreven door Lida in het vorige artikel van dit blog, over nek-schouder-armklachten. Na het onderzoeken en behandelen van de verder gelegen oorzaken kunnen met FDM lokale hardnekkige bindweefselbeperkingen snel worden gevonden en  opgelost. Een aanwinst voor onze osteopatische  behandelingen.

Sinds een jaar maken wij in onze praktijk gebruik van FDM. De technieken zijn soms pijnlijk, maar de resultaten zijn zeer positief. Heeft u vragen? U kunt ze stellen via onderstaand contactformulier.

Bekijk FDM programma https://www.youtube.com/watch?v=kq6nDUnojyU

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s