10 dingen die je zelf kunt doen aan je gezondheid (part 2)

Alles begint bij het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen leven en je eigen gezondheid. Stap uit de slachtofferrol! In onze osteopathie praktijk vinden we het belangrijk dat patiënten zelf meedenken en -werken aan hun herstel. Bij het eerste consult stellen we je 3 vragen:

1. wil je verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gezondheid?

2. welke doelen stel je voor jezelf?

3. wil je iets leren?

Op deze manier worden patiënten zich bewust van hun eigen rol en het belang van zelf actief meedoen. Het resultaat van de therapie is dan beter, er zijn minder behandelingen nodig en klachten komen minder snel terug.  Dweilen met de kraan open, daar heeft tenslotte niemand iets aan.

In het blog van 28 april werden 10 dingen genoemd die je zelf aan je gezondheid kunt doen.

  1. verantwoordelijkheid nemen.
  2. jezelf behandelen
  3. overbelasting vermijden
  4. gezond eten
  5. op je gewicht letten
  6. sporten en bewegen
  7. goed slapen
  8. stress onder controle houden
  9. klachten loslaten
  10. jezelf uitdagen

Daarvan werden er al 3 toegelicht. Hier volgen de andere 7.

4. gezond eten

Bij zeurende lage rugklachten kunnen vastzittende darmen de oorzaak zijn. Met voorzichtige osteopatische  handgrepen kunnen we het darmpakket losmaken. Wanneer de patiënt zichzelf als doel stelt om zijn voeding aan te passen (bv meer groente en fruit eten) dan wordt het effect van de behandeling daardoor bevordert.

5. op je gewicht letten

Gaat vaak samen met

6. meer sporten en bewegen

Een vrouw van 55 jaar met chronische lage rugklachten stelde zich ten doel om tijdens de therapie elke dag een half uur te wandelen. Zij hield dit vol en haar rugpijn werd niet alleen veel minder maar het deed haar ook goed om controle te voelen over haar klachten. Na afloop van de behandelserie had ze een middel in handen om zelf het terugkomen van klachten te voorkomen.

7. goed slapen

Het belang van goed slapen wordt onderschat! Toch nog naar de late film kijken of die leuke talkshow. Neem je  verantwoordelijkheid en zet om 10 uur die tv uit. Maak een avondwandelingetje met je partner en ga na een kopje thee voor een Goede Nachtrust (Zonnatura) op tijd naar bed!

8. stress management

Kijk waar in je leven de stressfactoren zitten en wat je eraan kunt doen. Een patiënt met een administratieve baan en weekendmigraine zag dat haar  vrijdagen altijd heel hectisch verliepen met veel ‘moet echt nog af!’ werkzaamheden. In overleg met haar baas werd werk eerder geleverd waardoor ze beter kon spreiden. Gevolg: veel minder migraine.

9. klachten loslaten

Wat een situatie of een persoon bij je teweeg brengt is een keuze. Je kunt je door een bot antwoord gekwetst voelen, maar je kunt het ook niet doen. ‘Neem de mensen zoals ze zijn (er zijn geen anderen)’ zegt de NCRV. Laat los die rancune, de enige die er wakker van ligt ben je zelf.

10. jezelf uitdagen

Wanneer je meer wilt gaan hardlopen (punt 6) dan houd je dat beter vol wanneer er een uitdaging wacht. Over 3 maanden een prestatieloop van 10 km. Dat motiveert.

Alles begint bij het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen leven en je eigen gezondheid. Stap uit de slachtofferrol!

Nog vragen? We horen ze graag van u via onderstaand formulier.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s