HEUPPIJN

Heuppijn wordt meestal gevoeld aan de voorzijde van de heup, diep in de lies. Heuppijn, dan denken we aan pijn in het heupgewricht. Komt bij ouderen nogal eens voor ten gevolge van slijtage. In ernstige gevallen kan dan besloten worden om de heup te vervangen door een kunstheup, een total hip. Maar heuppijn komt ook voor bij jongere mensen bij wie slijtage nog geen enkele rol speelt. Wat kan dan de oorzaak zijn?

figuur 1 (links) – pelvis = bekken, femur = bovenbeen, rectus femoris = bovenbeenspier, patella = knieschijf

figuur 2 (rechts) – links 6e naam van boven rectus femoris = bovenbeenspier

Pijn aan de voorzijde van de heup kan het gevolg zijn van een chronische peesontsteking van de aanhechting van de bovenbeenspier (rectus femoris op linker plaatje). Het bovenste witte deel op het plaatje is de pees (thv het woordje femur). De ontsteking kan het gevolg zijn van een val. Pezen genezen langzaam omdat ze matig doorbloed zijn. Daarom kunnen peesontstekingen zoals deze, maar ook bijvoorbeeld achillespees- of liesblessures heel hardnekkig zijn. Op het rechter plaatje is te zien hoe via spieren die van de heup naar boven gaan de klacht zich kunnen uitbreiden naar de rug.

Mevrouw B (41) werd drie keer in onze praktijk in Dordrecht behandeld voor heuppijn na een skiongeval. Hierbij haar verslag. ‘Ruim een jaar heb ik pijn aan mijn heup gehad na een val op de skipiste. Veel last als ik lang achter elkaar wandelde en altijd bij het slapen. Na de val heb ik eerst aangekeken of de pijn vanzelf overging, maar dat gebeurde niet. De huisarts adviseerde mij om naar een fysiotherapeut te gaan. Bij de fysiotherapeut heb ik 8 behandelingen gehad, maar de pijn bleef hetzelfde. De huisarts heeft nog een keer naar mijn heup gekeken, maar kon niets vinden en had geen advies meer. De pijn in mijn heup bleef echter, maar ik had geen idee wat ik er nog aan kon doen.

one caucasian woman skier skiing falling injured in silhouette on white background - stock photo

Maanden later vertelde iemand op een feestje dat zij jaren hoofdpijn had gehad, maar dat haar klachten pas over waren gegaan nadat ze behandelt was door een osteopaat. Ik had gelijk hoop dat ik toch van mijn pijn af kon komen en heb een osteopaat op het internet gezocht. Bij Osteopathie Arie Nugteren heb ik 3 behandelingen gehad. De osteopaat was de eerste die gelijk de plek vond waar de pijn zat. Zowel de huisarts als de fysiotherapeut hebben die plek nooit kunnen lokaliseren. Nadat hij dat deel had behandeld, is de pijn daar minder geworden en verdwenen. Echter de pijn kwam terug, maar op een ander deel op mijn heup. De osteopaat vertelde dat dat kon gebeuren als gevolg van de eerste behandeling en heeft vervolgens die plek behandeld. Na deze behandeling is de pijn in mijn heup zo goed als verdwenen. Heel af en toe voel ik het nog heel licht, maar dat is verwaarloosbaar. Bovendien heb ik oefeningen gekregen die ik zelf kan doen en die heel goed helpen. Ik ben er ontzettend blij met de behandelingen en het advies, want ik kan weer lang wandelen en nachten doorslapen zonder pijn!’

 Osteopatische behandeling

Onze  behandeling bestond uit stevig masseren (frictioneren) van de ontstoken pees om verklevingen los te maken. Daardoor kan de doorbloeding er beter bij en kan de ontsteking genezen. Na de behandeling kreeg de patiënt rekoefeningen mee. Deze zijn belangrijk om nieuwe verklevingen te voorkomen.

Bij de tweede behandeling werd bij mevrouw B de spierfascie van de bovenbeenspier behandeld en de mobiliteit van de nier. Zij kreeg weer huiswerk oefeningen mee, deze keer om de spierfascie te masseren en los te maken met knijptechnieken. Mevrouw B deed haar oefeningen zo zorgvuldig dat er na de derde behandeling geen verdere afspraken meer nodig waren.  

De eigen behandeling door de patiënt (of door de partner), middels oefeningen, massage, warmtepakkingen, op de houding letten enz, is een belangrijk onderdeel van de osteopatische benadering in onze praktijk. We vinden dat u zelf verantwoordelijk bent voor uw gezondheid en dus ook voor uw eigen herstel. Zie ook ons vorige blog ’10 dingen die u zelf kunt doen aan uw gezondheid.

Heeft u vragen? We vernemen ze graag van u via onderstaand contact formulier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s