10 dingen die je zelf kunt doen aan je gezondheid

Eén van de meest gestelde vragen aan het einde van een osteopatisch consult. ‘Kan ik er zelf nog iets aan doen?’ Mensen vragen er wel om maar hopen vaak stiekem dat het niet kan. Het antwoord is echter altijd een volmondig JA!

De reden is eenvoudig: het lijf en de klachten zijn niet van de osteopaat maar van jezlef. Ze zijn jou verantwoordelijkheid.  Je auto, je tuin, je huis, je kleding, dit alles onderhoudt je ook zelf. Dat is vanzelfsprekend. Voor je lijf en je gezondheid is het precies hetzelfde. Zeker als er wat aan begint te haperen.

10 dingen die je zelf kunt doen aan je gezondheid:

  1. je verantwoordelijkheid nemen.
  2. jezelf behandelen
  3. overbelasting vermijden
  4. gezond eten
  5. op je gewicht letten
  6. sporten en bewegen
  7. goed slapen
  8. stress onder controle houden
  9. klachten loslaten
  10. jezelf uitdagen

In dit eerste artikel gaan we in op de punten 1 tot en met 3. Punten 4 tot en met 10 komen in het volgende artikel aan de orde.

1. Je  verantwoordelijkheid nemen. Hier begint het mee. Met de keuze dat je zelf verantwoordelijk gaat zijn voor je gezondheid. Niet naar de dokter of de therapeut wijzen. Laat staan naar de ostoepat. Zelf verantwoordelijk zijn, dat is een keuze die vraagt om volharding, om doorzettingsvermogen, om integriteit. Ze zeggen wel eens ‘Feyenoord fan ben je niet voor je lol’, maar verantwoordelijk zijn voor je gezondheid is ook niet altijd even leuk. Dat is: toch naar die sportschool gaan, ook al regent het en ben je moe. En niet voor de tweede keer je bord volscheppen. Je acties uitvoeren in lijn met je keuze. Dat betekent als vanzelf dat je niet rookt, matig eet en drinkt, regelmatig sprot, op tijd naar bed gaat en alle andere 9 hierna genoemde punten in acht neemt.

2. Jezelf behandelen. In onze cultuur zijn we er we niet gewend om zelf iets aan ons lijf te behandelen. We zijn gauw bang dat we iets verkeerd doen en denken dat alleen een professional het kan. Of we zijn lui en gemakzuchtig en denken laat een ander het maar oplossen. Een fysiotherapeut is eens gepromoveerd op de stelling ‘wrijven helpt’. En dat wrijven kun je ook zelf, bv je elleboog, of je kuit. Na ieder bezoek in onze praktijk krijg je van ons adviezen mee over hoe je jezelf kunt behandelen. Dat kan zijn met bepaalde oefeningen, met massages, warmtepakking, cold packs of op je houding letten.

3. Overbelasting vermijden. Voorbeeld: nekklachten door werken met een laptop. Het scherm van een laptop is voor veel mensen te laag. Je werkhouding wordt beter als je de laptop op een verhoging zet en een extra toetsenbord gebruikt. Veel nek- en rugklachten hebben te maken met overbelasting door een verkeerde houding bij het werk en daar is vaak goed iets aan te doen.

Vervolg van dit artikel in het volgende blog. Heb je vragen? We horen ze graag via onderstaande formulier.

Blog geschreven door Arie Nugteren, osteopaat te Dordrecht en Rotterdam (www.oestoepathie.nugteren.nl) en Oegstgeest (www.oegstgeest-osteopathie.nl)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s