Wat heeft je lever met je schouderklachten te maken?

 

Niets, zou je zeggen. In de osteopathie zien we het verband wel. Een lichaam is tenslotte één geheel, waarvan onderdelen elkaar wel degelijk kunnen beïnvloeden.

menselijke organen Stockfoto - 4757711 figuur: de donkerrode massa links is de lever.

Wanneer je een schoudertas met een band over één schouder draagt is het zwaar om dan met die arm boven je hoofd iets te pakken.

Op dezelfde manier kan een vast zittende lever aan je schouder ‘hangen’, met name aan je rechter schouder. Wat is een vast zittende lever en hoe kan die de rechter schouder beïnvloeden?

De lever ligt rechts bovenin de buik, net onder de ribben. Ribben en lever kunnen normaal gesproken vrij en zonder weerstand langs elkaar glijden. Als je naar rechts buigt schuift de ribbenkast naar beneden langs de lever, als je je rechter arm omhoog brengt schuiven de ribben een beetje omhoog. Bij ziektes of aandoeningen zoals longinfecties raken de glijvlakken tussen de lever en de ribben vervuild met ontstekingsvocht. Dat kan verklevingen veroorzaken. De glijvlakken tussen lever en ribben plakken als het ware een beetje aan elkaar. Wanneer je dan je rechter arm heft gaat de lever via de ribben een beetje mee omhoog. Dat kost extra moeite, te vergelijken met het optillen van de schoudertas. Het lichaam is één geheel. Via de fascie, het onderhuidse bindweefsel, zijn verschillende lichaamsdelen met elkaar verbonden. Zo is ook de lever via fasciies van de romp met de rechterschouder verbonden.

Wanneer je in de beschreven situatie je rechter arm wat vaker boven je hoofd gaat gebruiken, bv bij klussen in huis of bij het tennissen dan kan je rechter schouder overbelast raken. Het gewrichtskapsel of pezen kunnen gaan ontsteken. Ook een slijmbeurs ontsteking is mogelijk. Schouderklachten kunnen dan lang en hardnekkig aanwezig zijn. Oefeningen of ander therapieën helpen vaak niet echt.

Osteopathie behandelt niet alleen de schouder zelf, maar ook de mobiliteit van de lever, de werkelijke oorzaak van het probleem. Door de lever en de ribben te mobiliseren komen de onderlinge verklevingen los. De bloedsomloop wordt gestimuleerd en de vervuiling tussen de glijvlakken kan worden opgeruimd. De spanning op de rechterschouder verdwijnt, waadoor ontstekingen van kapsel of pezen volledig kunnen herstellen.

De zware schoudertas is verdwenen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s